Endokrini sustav

Nadbubrežna žlijezda

Preparat je nadbubrežna žlijezda, gl. suprarenalis (HE). Na površini žlijezde nalazi se čahura od gustog vezivnog tkiva koja u parenhim šalje tanke tračke koji s mrežom retikulinskih vlakana izgrađuju stromu. Parehim žlijezde podijeljen je na koru i srž.
Kora nadbubrežne žlijezde ima tri zone: zona glomerulosa građena je od okruglastih nakupina žljezdanih stanica i smještena neposredno ispod vezivne ovojnice; zona fasciculata je najdeblja zona u kojoj stanice formiraju stupiće koji teku paralelno i okomiti su na površinu žlijezde. Između stupića stanica nalaze se krvne kapilare. U citoplazmi stanica zone fascikulate nalazi se veliki broj sitnih masnih kapljica koje se tijekom pripreme preparata otapaju te stanice - spongiociti, izgledaju pune malih vakuola; zona reticularis nalazi se na granici sa srži a izgrađuju je sitne stanice koje formiraju nepravilne tračke koji međusobno anastomoziraju.
Srž nadbubrežne žlijezde građena je od poligonalnih stanica koje formiraju tračke okružene retikulinskim vlaknima te obilna mreža krvnih kapilara.